Skocz do zawartości

Problem z nawigacja

Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 bulimaster

Początkujący

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów
  • Zainteresowania:Informatyka. Grafika komputerowa. F1, Lotnictwo cywilne, Historia II Wojny Światowej

Napisano 12 January 2010 - 08:22 PM

Witam

Mam problem o którego rozwiązanie proszę kolegów któży są wstanie mi pomóc.

Otóż zacząłem powoli bawić się w programowanie i chciałem dziś stworzyć prymitywnie prosta nawigację we Flashu. Sprawa polega na tym że iż mimo wszystko raczej robię dobrze program po uruchomieniu wyrzuca błąd.

Nawigacja miała polegać na tym iż :

tworze obiekt typu przycisk i nadaje mu nazwę "czerwony" oraz umieszczam go w pierwszej klatce pierwszej warstwy lini czasu. Dodaje do niego następujący skrypt:

czerwony. onRelease = function () {
gotoAndStop (10);

}

W drugiej warstwie lini czasu w klatce 10tej umieszczam kwadrat. Teoretycznie po kliknięciu na przycisk powinien on nas przenieść do klatki 10tej w której powinienem zobaczyć wcześniej umieszczony tam kwadrat.

No ale niestety tak się nie dzieje poniewasz po użyciu klawiszy Ctrl+Enter program wyrzuca błąd o treści:

Położenie:

Scena 1, Warstwa ' Warstwa 1', Klatka 1 , Linia 1

Opis:

1119: Access of possibly undefined property onRelease through a reference with static type flash.display:SimpleButton.

Źródło:

czerwony. onRelease = function () {

Oczywiście okno z komunikatem można zamknąć i wtedy film odtwarza się jako zwykły klip.

Wszystkie polecenia są napisane według wskazań kursu więc teoretycznie powinno być OK a jednak nie jest.

Czy ktoś może mi powiedzieć co robię źle ? Bym był bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych