obrazek mówi sam za siebie nie wchodzą mi litery ą i ś co zrobić ?
Jeżeli masz jakikolwiek problem ze stroną (nie dotyczy obsługi, jedynie błędów technicznych), bardzo proszę o przesłanie Prywatnej Wiadomości (PW) do użytkownika Emil (Support). Czas oczekiwania na odpowiedź to zazwyczaj 24-72 godziny. Pisząc do mnie
zawsze cytuj poprzednią wiadomość (jeżeli była) i podaj adres strony, której dotyczy sprawa. Jeżeli nie wiesz jak obsługiwać stronę / forum pisz w odpowiednich działach. Jeśli nie udało mi się odpowiedzieć w ciągu 24 godzin, a sprawa jest pilna proszę o przesłanie wiadomości również na pomoc@ehmediagroup.net
problem z polskimi znakami
Rozpoczęty przez kubus1171, Sep 04 2010 01:26 AM
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 September 2010 - 09:23 AM
Wybacz, ale nic nam to nie mówi. Takich obrazków to ja mam setki na komputerze.
Potrzebujemy adres strony i powiedz coś tam ostatnio robił, że znaki padły. Bawiłeś się bazą? Jakie kodowanie masz w bazie? Zmieniałeś kodowanie w bazie przez MySQL, czy najpierw zrobiłeś kopię i dopiero coś grzebałeś?
Potrzebujemy adres strony i powiedz coś tam ostatnio robił, że znaki padły. Bawiłeś się bazą? Jakie kodowanie masz w bazie? Zmieniałeś kodowanie w bazie przez MySQL, czy najpierw zrobiłeś kopię i dopiero coś grzebałeś?
Jestem miły, kulturalny i zawsze służę pomocą. Proszę się mnie nie bać, nie gryzę.
Nie pomagam na PW i GG, więc nie trać mojego i swojego czasu pisząc do mnie.
Napisano 05 September 2010 - 02:58 PM
Użytkownik G1T dnia Sep 4 2010, 10:30 PM napisał
a kodowanie tej strony masz dobrze ustawione?
Tak. Sprawa wygląda tak . Mam forum , postanowiłem zrobić nową podstronę kontakt.php na tej podstronie mam taki właśnie problem na podstronie jest forumuloarz kontaktowy. Co do kodowania
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">o to chodzi?
Napisano 05 September 2010 - 03:01 PM
Jakie masz kodowanie bazy i forum?
Musi być takie samo, inaczej będzie problem. Ewentualnie spróbuj z UTF-8. Jest bardziej kompatybilne.
Musi być takie samo, inaczej będzie problem. Ewentualnie spróbuj z UTF-8. Jest bardziej kompatybilne.
Jestem miły, kulturalny i zawsze służę pomocą. Proszę się mnie nie bać, nie gryzę.
Napisano 05 September 2010 - 04:24 PM
Wejdź w phpmyadmina czy co tam używasz, wybierz bazę, którą używasz i po prawej stronie masz kodowanie każdej z tabel.
Napisano 06 September 2010 - 09:22 PM
kodowanie bazy danych i strony (w twoim przypadku kontakt.php) musi być takie samo. polecam UTF-8. Łatwo to ustawić w bazie danych (utf8_polish_ci). Jednak, jeżeli kodowanie na forum masz inne kodowanie to nic nie zmieniaj w bazie danych, ponieważ pojawią się tzw. krzaki na forum. Sprawdź kodowanie bazy danych oraz kontakt.php.
edit:
problemy z myszką, proszę o usunięci d u p.likatów
edit:
problemy z myszką, proszę o usunięci d u p.likatów
Użytkownik G1T edytował ten post 06 September 2010 - 09:30 PM
Napisano 29 September 2010 - 10:30 PM
tu chodzi o sam plik. Bo jak tworzysz nowy plik auto masz ANSI a musisz np. w Notepad++ ustawić to sobie w pasku Format -> UTF-8 (bez bom) lub samo UTF-8
mbazyl, on mówi że utworzył NOWY plik więc kodowanie na 50% to ANSI nie wiem jakiego programu używa i czy ma na automatycznie ustawione UTF-8 czy ANSI
Pozdrawiam
mbazyl, on mówi że utworzył NOWY plik więc kodowanie na 50% to ANSI nie wiem jakiego programu używa i czy ma na automatycznie ustawione UTF-8 czy ANSI
Pozdrawiam
Użytkownik DaniosoPL edytował ten post 29 September 2010 - 10:31 PM
sygnaturka niezgodna z regulaminem
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych